پایگاه اینترنتی گلوبال ریسرچ در گزارشی به قلم مایکل چودوفسکی مینویسد:
نیروهای امریکا و ناتو دوازده سال قبل در اکتبر سال 2001 به افغانستان حمله کردند. درگیریها در افغانستان به عنوان جنگی برای مبارزه با تروریسم و در پاسخ به حملات 11 سپتامبر امریکا ادامه یافت.
اما اکنون پس از گذشت سالها از آغاز این جنگ هنوز این پرسش مطرح است که دلایل واقعی تهاجم نیروهای امریکایی و ناتو به عراق در 12 سال گذشته چه بوده است؟
موضوعی که از سوی واشنگتن و ناتو برای تهاجم و حضور در افغانستان تحت دکترین امنیت جمعی مورد استفاده قرار گرفت، این بود که حملات 11 سپتامبر 2011 امریکا با هدایت یک قدرت خارجی از خارج از کشور شکل گرفت.
بمباران و تهاجم سال 2001 افغانستان به عنوان جنگی علیه اعضای طالبان و القاعده و نبردی برای برچیدن تروریسم و ایجاد دموکراسی به سبک غرب، به افکار عمومی جهان القا شد.
به ندرت به ابعاد اقتصادی جنگ جهانی با تروریسم تاکنون پرداخته شده است. جنگ افغانستان در واقع بخشی از دستور کاری سودآور برای پیروزی اقتصادی و غارت منابع بود.
با وجود آن که افغانستان به عنوان کشوری راهبردی در منطقه آسیای میانه، هم مرز با اتحاد جماهیر شوروی سابق، چین و ایران و در مسیر خط لوله انتقال ذخایر بزرگ نفت و گاز قرار دارد و از ثروت هنگفتی از منابع معدنی و ذخایر گاز طبیعی برخوردار است، تا جون سال 2010 برای افکار عمومی امریکا اساسا ناشناخته بود.
پنتاگون، موسسه تحقیقات زمین شناسی امریکا و یو اس اید در گزارشی مشترک اعلام کردند افغانستان ذخایر معدنی و طبیعی در اختیار دارد که ارزش آن یک تریلیون دالر تخمین زده میشود.
این ذخایر مقادیر قابل توجهی معادن آهن، مس، کبالت، طلا و عناصر صنعتی مهمی نظیر لیتیوم را شامل میشوند که در دنیای صنعتی مدرن کنونی بسیار حائز اهمیت هستند و میتوانند این کشور را به یکی از مهمترین مراکز استخراج معادن در جهان تبدیل کند.
مقامات امریکایی اعلام کردند مقادیر قابل توجهی از ثروت مواد معدنی افغانستان از سوی گروه کوچکی از مقامات پنتاگون و زمین شناسان امریکایی کشف شد و دولت افغانستان و حامد کرزی رئیس جمهور کشور اخیرا از این موضوع مطلع شدند.
جنرال دیوید پترائوس فرمانده ارشد فرماندهی مرکزی امریکا در این خصوص گفته است منابع بالقوهای در افغانستان وجود دارد که واقعا عظیم و جالب توجه است.
این در حالی است که تولید ناخالص داخلی افغانستان تنها حدود 12 میلیارد دالر است.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشته است افغانستان میتواند به منبع بزرگ تولید لیتیوم تبدیل شود-- عنصر لیتیوم منبع حیاتی محسوب میشود که در باطریهای هر چیز از تلفونهای همراه گرفته تا لپ تاپ و در خودروهای برقی آینده مورد استفاده قرار گیرد. در حال حاضر شیلی، استرالیا، چین و آرژانتین تامین کنندگان اصلی لیتیوم برای بازار جهانی هستند. بولیوی و شیلی نیز در حال حاضر به عنوان دو کشوری که بزرگترین ذخایر لیتیوم جهان را دارند، شناخته میشوند.
پنتاگون تحقیقات گستردهای را در غرب افغانستان انجام داده است و مقامات پنتاگون اعلام کردند بررسی و ارزیابیهای اولیه آنان در یک مکان و در ولایت غزنی نشان میدهد ذخایر لیتیوم آن به بزرگی تمامی ذخایر لیتیوم بولیوی است.
ثروت معدنی و ذخایر انرژی افغانستان از جمله گاز طبیعی کشور برای منابع دولتی و تجاری امریکا حتی پیش از جنگ اتحاد جماهیر شوروی سابق و افغانستان بین سالهای 1979 و 1988، شناخته شده بوده است.
بررسیهایی که اتحاد جماهیر شوروی سابق در دهه 1970 و اوایل دهه 1980 در افغانستان انجام داد، وجود ذخایر عظیم از جمله مس، آهن، اورانیوم، یاقوت کبود، سولفات باریم، سرب، روی، فلوریت، هیدروکسید آلومینیوم، لیتیوم، تانتال، طلا، زمرد سبز و نقره را تایید کرد.
این تحقیقات نشان داد ارزش واقعی این ذخایر حتی خیلی بالاتر از یک تریلیون دالر است که در گزارش مشترک پنتاگون، موسسه تحقیقات زمین شناسی امریکا و یو اس اید تخمین زده شده است.
افغانستان هرگز مستعمره نبوده است و طی 40 سال گذشته، دهها ذخایر معدنی و طبیعی بزرگ در کشور کشف اما به دلایلی که دیگر روشن است، فاش نشده است.
ذخایر فلزات غیرآهنی و آهنی و نیز سنگهای گران قیمت کشور اگر استخراج شود، درآمد و حتی شهرت این کشور را در زمینه صنعت تولید و قاچاق مواد مخدر تحت شعاع قرار خواهد داد.
گفته میشود ذخایر مس در هلمند در جنوب افغانستان، بزرگترین ذخایر در قاره آسیا و اروپا است و موقعیت جغرافیایی آن واقع در فاصله 40 کیلومتری کابل، زمینه را برای توسعه و بهره برداری ارزان آن فراهم میکند. ذخایر آهن افغانستان در ولایت بامیان در مرکز کشور در واقع از کیفیت فوق العاده بالایی برخوردار است، ذخایری که حدود 500 میلیون تن تخمین زده میشود. ذخایر ذغال سنگ بزرگی نیز در فاصله اندکی از این مکان کشف شده است.
افغانستان همچنین در موقعیت مناسبی برای انتقال نفت و گاز قرار دارد. تنها شمار اندکی میدانند که کارشناسان شوروی سابق، ذخایر عظیم گازی را در دهه 1960 در کشور کشف کردند و نخستین خط لوله انتقال گاز را برای ارسال گاز به ازبکستان احداث کردند.
پس میتوان گفت جنگ افغانستان در واقع ارزش ورود به آن را داشته است. در حالی که افکار عمومی با تصور جنگی برای کمک به یک کشور در حال توسعه تغذیه شده است، واقعیت چیز دیگری است: افغانستان کشور غنی است که این امر کاملا تایید شده است. پنتاگون به تازگی دریافته است افغانستان جزء ثروتمندترین کشورها از نظر ذخایر معدنی در جهان و در مقایسه با جمهوری دموکراتیک کنگو یا زئیر سابق است.
بنابر این جنگ افغانستان را میتوان جنگی سودآور و جنگی برای دستیابی به منابع توصیف کرد. بخشی از دستور کار امریکا و ناتو، در اختیار گرفتن ذخایر گاز طبیعی کشور و نیز جلوگیری از پیشبرد منافع رقابتی انرژی روسیه، ایران و چین در افغانستان بوده است.
از سال 2001 تولید مواد مخدر در افغانستان بیش از 35 برابر شده است. تولید مواد مخدر کشور در سال 2009، 69 هزار تن بوده که این آمار در سال 2001 کمتر از 200 تن بوده است.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1037